
Verantwoorde plaagbestrijding
De Nederlandse natuur wordt tegenwoordig flink geteisterd door uitheemse planten of insecten. Denk hierbij aan de eikenprocessierups, Japanse duizendknoop, vogelkers of de reuzenberenklauw. Deze soorten brengen veel overlast voor mens, flora en fauna.
Biologische bestrijding van eikenprocessierups
De harige eikenprocessierups kan tijdens de zomermaanden in eikenbomen voorkomen. De brandharen van de rups kunnen jeuk, bultjes en oogklachten geven.
Door vroegtijdig aaltjes in de bomen te verstuiven bestrijden we de vraatzuchtige eikenprocessierupsen. Deze natuurlijke vijand leeft van het eiwit van de rupsen, waardoor deze afsterven. Wij brengen de aaltjes met onze mobiele kraan of rupskraan met lange arm aan in de bomen. Vanwege de lange arm gebeurt dit heel precies en tot bovenin de boom. Zo bestrijden we de eikenprocessierups volledig biologisch en zeer effectief.
Duurzaam bestrijden van Japanse duizendknoop
De Japanse duizendknoop (Fallopia japonica) is één van de meest invasieve exoten, want als de plant eenmaal gevestigd is, dan is het erg moeilijk om hem te verwijderen. Inheemse planten worden makkelijk door de Japanse duizendknoop verdrongen. Dat komt door zijn enorme groeikracht. Ook gebouwen, leidingen en wegen kunnen beschadigd raken door de sterke wortelstokken en stengels van de Japanse duizendknoop. Daarom is het belangrijk om de plant en alle resten volledig onschadelijk te maken.
Dat doen wij met een biologische oplossing van Soilwise. Deze spin-off van de Universiteit van Wageningen heeft een duurzame methode ontwikkeld om de Japanse duizendknoop met micro-organismen vanuit de wortels te bestrijden, terwijl de bodem gezond blijft.
Amerikaanse vogelkers
De Amerikaanse vogelkers (Prunus serotina) of Bospest is zo’n 100 jaar geleden op grote schaal geïntroduceerd en als ‘vulhout’ in bossen aangeplant. Helaas kan ook de Amerikaanse vogelkers de biodiversiteit flink verstoren.
Daarom verwijderen wij de struiken met een mobiele rupskraan, waarbij we de struiken met wortels en al uit de grond trekken. Dit doen we bij voorkeur als er nog geen vruchten aan de struik zitten. De wortels sterven af en de overblijfselen composteren. Zo houden we de stand van de Amerikaanse vogelkers beheersbaar en de overlast beperkt.
Reuzenberenklauw
Reuzenberenklauw wordt, in tegenstelling tot de inheemse gewone berenklauw, beschouwd als een invasieve exoot die gezondheidsrisico’s oplevert. Na contact met het plantvocht van de reuzenberenklauw ontstaan rode, heftig jeukende vlekken, gevolgd door zwelling en blaarvorming. Deze zien eruit als brandwonden en genezing kan twee weken duren. Wanneer het sap in ogen komt, kan dit zelfs blindheid veroorzaken. Bij honden kan sap in de bek tot verstikking leiden.
Bestrijding en beheersing van de reuzenberenklauw is dus raadzaam, vooral langs speelplekken en fiets- en wandelpaden. Wij nemen u dat uit handen door de planten volledig, met wortels en al te verwijderen en af te voeren.
Heeft u overlast van uitheemse planten of insecten en zoekt u een deskundige partij om deze te bestrijden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie of een offerte.